Teaching Material

Monday 26 February 2018

'Μια παρέα με καρδιά'- Activities/Δραστηριότητες

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικής δράσης T4E, οι μαθητές ασχολήθηκαν με το παραμύθι της Λύδας Βαρβαρούση 'Μια παρέα με καρδιά'.


Στόχοι
  • Δημιουργία κλίματος συνεργασίας
  • Καλλιέργεια κριτικής σκέψης
  • Φιλαναγνωσία
  • Γραπτή και προφορική διαμεσολάβηση (από τα Ελληνικά στα Αγγλικά)
  • Εντοπισμός βασικών στοιχείων μιας ιστορίας (χαρακτήρες, βασικό θέμα, τόπος και χρόνος, κύρια γεγονότα)
  • Περίληψη και κριτική αναγνώσματος
  • Απλός Αόριστος
  • Δημιουργική έκφραση: κατασκευή εξωφύλλου βιβλίου
Αρχικά παρουσιάστηκε στους μαθητές το εξώφυλλο του βιβλίου και τους ζητήθηκε να μαντέψουν το θέμα του.

Οι μαθητές διάβασαν με τη βοήθεια του υπολογιστή και του βιντεοπροβολέα στην τάξη το παραμύθι (http://www.openbook.gr/mia-parea-me-kardia/) και παράλληλα άκουγαν την αφήγηση από άλλους μαθητές (https://t4europe-home-castle.blogspot.gr/search/label/video). Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης οι μαθητές δεν ασχολήθηκαν με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά απόλαυσαν την εξέλιξη της ιστορίας.

Στη συνέχεια τους δόθηκε το φύλλο εργασίας που ακολουθεί. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες ώστε να φτιάξουν μια σύντομη περίληψη του βιβλίου στα Αγγλικά, για την Αγγλική εφημερίδα του σχολείου. Οι δραστηριότητες του φ.ε. θα τους βοηθήσουν στη σύνθεση της περίληψης. 

Κάθε δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε ομαδικά, με τη μορφή παιχνιδιού (πχ η ομάδα που θα θυμηθεί τους περισσότερους χαρακτήρες, κερδίζει) και οι απαντήσεις ανακοινώνονταν και συζητιούνταν σε όλη την τάξη.

Έπειτα, δόθηκε περισσότερη έμφαση στο γραμματικό φαινόμενο που προβλεπεται να διδαχθεί στην Ε' δημοτικού (Απλός Αόριστος). Δόθηκαν επεξηγήσεις και συμπληρωματικό υλικό (λίστα με ανώμαλα ρήματα).

Οι μαθητές εντόπισαν τα βασικά σημεία του παραμυθιού και συμπλήρωσαν ομαδικά το STORY MAP. Οι σημειώσεις τους ανκοινώθηκαν και συζητήθηκαν από όλη την τάξη. 

Στο επόμενο στάδιο αξιολόγησαν ατομικά την ιστορία και τέλος αφού συνέθεσαν την περίληψη, έφτιαξαν και το εξώφυλλο για την Αγγλική έκδοση του παραμυθιού.


Mia parea me kardia worksheet from Eleni Malliakou





 Αξίζει να σημειωθεί οτι το poster που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα μια ομάδας μαθητών, σε ώρα κενού...






Η περίληψη









Το εξώφυλλο







 Η πριγκίπισσα και το σαλιγκάρι (Α.Κ.)


No comments:

Post a Comment

The Flags of the EU